Τζ. Πάιατ: Σημαντική η Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη”, χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην ακριτική πόλη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών για την ανέλκυση της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε με τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισετις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

“Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση “να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες”.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ο κ. Πάιτ τόνισε: “Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια. Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα”

Σε ότι αφορά την ανέλκυση της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”, ο κ.Πάιατ υπογράμμισε ότι  θα καταστήσει δυνατή την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό και, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης, βελτιώνει τη δυνατότητα του λιμανιού για εμπορικές χρήσεις αλλά και για στρατιωτικές μετακινήσεις, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

«Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες προτεραιότητας, για τον οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή η μελέτη αξιολόγησης βιωσιμότητάς του, από διεθνή οίκο που έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η οποία εξετάζει όλα τα πιθανά ρεαλιστικά σενάρια αξιοποίησης, συνεκτιμώντας παράλληλα το νέο αυξημένο ρόλο της περιοχής, στη διεθνή ενεργειακή και γεωστρατηγική πραγματικότητα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Ο γ.γ. Λιμένων μίλησε και για τη νέα εθνική λιμενική πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας, «η οποία θα δίνει σαφείς ρόλους και προοπτικές σε κάθε ένα λιμένα μικρό και μεγάλο». Επισήμανε πως σε αντίθεση με το ναυτιλιακό κλάδο, η λιμενική μας δραστηριότητα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. «Πλοία όλων των τύπων και όλων των σημαιών, ακόμα και της ελληνικής, προσπερνούν τους ελληνικούς λιμένες και εξυπηρετούνται κάπου αλλού… Η γεωστρατηγική θέση της χώρας, στο διεθνές εμπόριο και η ύπαρξη πολλών λιμένων, δεν αποτελούν από μόνοι τους κριτήριο επιλογής. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα φτιάξαμε έναν λιμένα ότι αυτός αύριο θα γεμίσει με πλοία, φορτία και θέσεις εργασίας…». Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Κυριαζόπουλο είναι μεταξύ άλλων ένα πλέγμα λιμενικών τεχνολογιών, ενεργειών, με σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως χρειάζεται καλό μάνατζμεντ, αποδοτική οικονομική λειτουργία, διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ