Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με επιστροφή κακουργήματων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ετοιμάζονται οι μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να έρθουν οι διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Δικαιοσύνης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις αφορούν, ένα πλέγμα διατάξεων που συνδέονται τόσο με την τιμωρία συγκεκριμένων αδικημάτων όσο και με την αυστηροποίηση εκείνων των διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα σε κρατουμένους να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή, καθώς και με την υφ’ όρων απόλυση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις για τις οποίες είχαν από την αρχή διατυπωθεί ενστάσεις από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και άλλες ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Αυτές φέρεται πως αφορούν στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε πολυϊσοβίτες, στην υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων με βραχιολάκι, στην επαναφορά της δωροδοκίας από πλημμέλημα σε κακούργημα, στην ποινική αναβάθμιση της κατοχής μολότοφ σε κακούργημα, καθώς και στο νομικό πλαίσιο για την τιμωρία δραστών που διαπράττουν κλοπές και διαρρήξεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο» είχε επισημάνει ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τους νέους Κώδικες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε, μάλιστα, πως «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, ο υπουργός τόνισε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής. «Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σε αυτήν τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού» είχε τονίσει ο υπουργός.