Ανοιχτά του Καστελόριζου το τουρκικό Bilim 2

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου εντοπίστηκε τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Bilim 2 σε υλοποίηση της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Το Bilim 2 πραγματοποιεί ωκεανογραφικές κλιματολογικές έρευνες, χωρίς μέχρι τώρα να πράττει κάτι που να προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί τις κινήσεις του Bilim 2.

Μέχρι στιγμής, ο τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, με μία νέα Navtex η Τουρκία «δέσμευσε» τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, χωρίζοντας το Καστελόριζο από τη Ρόδο και φθάνει μία ανάσα από την Κρήτη, και συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες κατά Αθήνας-Λευκωσίας σε στεριά και θάλασσα.

Ειδικότερα, οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας, και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε ναυτική αγγελία με την οποία ανακοίνωνε την εξέλιξη. Τα ερευνητικά τουρκικά πλοία θα βρίσκονται στο Αιγαίο, νότια του Καστελόριζου, για τρεις μέρες, μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.