Διακανονισμός με 15 εκ. δολάρια η Deutsche Bank στις ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η DB είναι το πρώτο από τα συνολικά 16 πιστωτικά ιδρύματα που αποδέχονται διακανονισμό για την υπόθεση των υπερτιμημένων -σύμφωνα με τους ενάγοντες- χρεογράφων για ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία προέρχονται από τις αμερικανικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac: η Deutsche Bank.

Έτσι, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, δέχεται να καταβάλει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσει το θέμα χωρίς να συρθεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Παράλληλα, υπόσχεται να βελτιώσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Επενδυτές είχαν κατηγορήσει την Deutsche Bank και άλλες τράπεζες, ότι στην περίοδο 2009-2016 εκμεταλλεύονταν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και σε συνεννόηση μεταξύ τους είχαν υπερτιμολογήσει τα χρεόγραφα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διακανονισμός δεν αποτελεί ομολογία ενοχής για τη Deutsche Bank. “Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να διευθετήσουμε την υπόθεση αυτή”, δηλώνει εκπρόσωπος της τράπεζας στις ΗΠΑ. Απομένει ωστόσο η τελική έγκριση από το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πριν από τρία χρόνια ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δέχθηκε να καταβάλει 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να απαλειφθούν οι κατηγορίες για πώληση τοξικών επενδυτικών προϊόντων (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου) πριν το 2008. Μάλιστα σε εκείνον τον διακανονισμό ο τελικός λογαριασμός για τη Deutsche Bank ήταν μειωμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών (14 δις).

Πηγή: DW