Το πρώτο “κρας τεστ” της κυβέρνησης αποτέλεσε η συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εστιάζει την στρατηγική του στο τρίπτυχο “αξιοπιστία-μεταρρυθμίσεις-μείωση κόστους δανεισμού”.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με απώτερο στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και να δρομολογηθεί, σε πρώτη φάση, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, τα οποία έχουν επιτόκιο 5,13%.
Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους εταίρους στην πράξη με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, πρώτο σημαντικό βήμα είναι η τακτοποίηση του χρέους στο ΔΝΤ για δύο λόγους:
- τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
- Αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.
Πρόσφατα, ο οίκος Moody’s είχε τονίσει πως σε περίπτωση που προχωρήσει η αποπληρωμή του ΔΝΤ, τότε αυτή η κίνηση θα είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive). «Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας», τόνισε ο Moody’s.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρεγκλινγκ επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας ανέφερε το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια δεν υπήρξε συζήτηση επ’ αυτού.