Τουρκική πρόκληση: Δεσμεύουν περιοχή από Καστελόριζο μέχρι Κρήτη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με μία Navtex η Τουρκία «δεσμεύει» τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα. Με την Navtex αυτή, χωρίζει το Καστελόριζο από τη Ρόδο και φθάνει μέχρι την Κρήτη, συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες κατά Αθήνας και Λευκωσίας.

Ειδικότερα, οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας, και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε ναυτική αγγελία, σύμφωνα με την οποία, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο «Bilim-2» για το χρονικό διάστημα 13 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες, ενώ η αναγγελία κάνει λόγο και για «εντοπισμό γεωτρητικών στόχων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές έρευνες στην περιοχή.

Οι ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες δεν γίνονται επί του βυθού και δεν επηρεάζουν την υφαλοκρηπίδα, ωστόσο είναι προφανής η στόχευση της τουρκικής πλευράς τόσο για την επιλογή της περιοχής που αναγγέλθηκε η έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είχε προηγηθεί η πλήρης αμφισβήτηση από την Άγκυρα της Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου του 2014 για «ενοποίηση των χώρων ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση», δηλώνοντας ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην ευθύνη του σταθμού της Αττάλειας.

Αθήνα και Λευκωσία, με δύο NAVTEX δέσμευσαν δυο γειτνιάζουσες περιοχές για αεροναυτική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή που συναντώνται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και οι ζώνες ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση

Ειδικότερα, ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε Αναγγελία (NAVWARN 499/2019) με την οποία δεσμεύσει για την Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στη Θάλασσα του Καστελόριζου με την συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών στις 30 Σεπτεμβρίου από τις 09.00-16.00. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο Σταθμός της Λάρνακας, ο οποίος δέσμευσε για την ίδια ημέρα και ώρα περιοχή για την διεξαγωγή της άσκησης, εντός της περιοχής του Κυπριακού SRR που αποτελεί συνέχεια της περιοχής που έχει δεσμεύσει η ελληνική NAVTEX, ώστε και πρακτικά και συμβολικά να ενισχυθεί η επιχειρησιακή «ενότητα» του χώρου.

Αντιδρώντας, οι τουρκικές Αρχές απάντησαν με δυο NAVTEX (0933/19, 0934/19) με τις οποίες δηλώνουν ότι η ελληνική και η κυπριακή Αναγγελία «εκδόθηκαν από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό, καθώς η έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας» και μάλιστα κηρύσσει άκυρη την ελληνική NAVTEX.