Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα πάει καλά και είναι δικό μας έργο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας πως «είμαι ξανά στο ίδιο βήμα που βρέθηκα σε κρίσιμες, ιστορικές στιγμές για τη πατρίδα αλλά και για την Αριστερά, για τη προοδευτική παράταξη. Σας καλώ να σκεφτείτε ποια ήταν η εικόνα της χώρας μόλις πριν από 4,5 χρόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «μετά την συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η εντολή μας ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την καταστροφή, να βγάλουμε την χώρα από την μνημονιακή συνθήκη».

Να δώσουμε πίσω στην χώρα την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Αλλά πάνω από όλα να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή. Και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν. Γνωρίζουν πού και πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα».

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει» και κανείς δεν το αρνείται.

«Όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης» τόνισε καθώς «μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, έδωσε το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο πρωταγωνιστής για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές, και απεύθυνε ένα ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορση.

Ο κ. Τσίπρας παράθεσε την κατάσταση που παρέδωσε η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας, το «στρωμένο έδαφος» για ομαλή ανάπτυξη και ελαφρύνσεις, που είχαν ήδη ψηφιστεί προεκλογικά και παράλληλα θα επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο «η Ελλάδα να χάσει ξανά την ευκαιρία» με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που την οδήγησε στα μνημόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αυτοκριτική, σημείωσε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε δράσει νωρίτερα σε κάποια ζητήματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του κράτους, τονίζοντας ότι δεν έδειξε την τόλμη για να σπάσει παράκεντρα σε όλους τους αρμούς του κράτους. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του βρήκε εμπόδια στην άσκηση της πολιτικής της.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι υπήρξε αδυναμία στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έδωσε το στίγμα της περιβαλλοντικής πολιτικής της ως όφειλε, αντιμετωπίζοντας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωσε την κριτική του σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Θεσμοί, όπου τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ (ΕΥΠ, ΕΡΤ, Δικαιοσύνη, επιτελικό κράτος) δείχνουν βαθιά καθεστωτική νοοτροπία.
  • Οικονομική πολιτική, όπου με στοιχεία που παρουσίασε, τόνισε ότι «αποδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνηση κάτω από το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”, στην πραγματικότητα αφορά ανάπτυξη για πολύ λίγους». Επίσης αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος εξήγγειλε πέρυσι στην 83η ΔΕΘ και «παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς υλοποιήθηκαν όλα, ένα προς ένα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης που μίλησε για “υποσχέσεις” ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίων».
    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από 2020 αλλά ακυρώθηκαν.
    Αναφέρθηκε για νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Στον τομέα των επενδύσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επαναφέρει ένα μοντέλο ανάπτυξης με επενδύσεις χωρίς κανόνες και προς όφελος μόνο των μεγαλοεργολάβων και ότι μεθοδεύει την απαξίωση της ΔΕΗ.
  • Για την αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει το φιλοεπενδυτικό της αφήγημα πάνω στην πλήρη συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων, επαναφέροντας μνημονιακές επιταγές του ΣΕΒ και του ΔΝΤ και ακυρώνοντας κατακτήσεις (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρση αιτιολογημένου απολύσεων κλπ).

Στον αντίποδα της κυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Τσίπρας αντιπαράθεσε τέσσερις βασικούς άξονες του εναλλακτικού προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι:

  • Δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.
  • Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους.
  • Εκδημοκρατισμός Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
  • Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ασφάλεια για τους πολίτες.

«Είμαστε εδώ για ισχυρή, θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε την ανάγκη για μετασχηματισμό και κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.