«Τυφώνας» στη θαλάσσια ρύπανση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το σκάφος «Τυφώνας» επιδιώκει να βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε να καθαριστούν οι ελληνικές ακτές και ο βυθός και να σαρώσει τη θαλάσσια ρύπανση. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του έργου του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενισχύθηκε στη μάχη του κατά της ρύπανσης με την απόκτηση του πλοίου «Typhoon», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη δράση του με παράκτιους καθαρισμούς στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας τον σημαντικό του ρόλο για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.

Το νορβηγικής ναυπήγησης Typhoon έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16. Εκτός από τα σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και τον βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης, το πλοίο φιλοξενεί ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών. Το Typhoon υλοποίησε κάποιες δοκιμαστικές δράσεις στην περιοχή του Λαυρίου, της Κέας, και κάποιων νησιών στον Αργοσαρωνικό.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα για τους ωκεανούς. Με τις μελέτες των ερευνητών να είναι κάθε χρόνο όλο και πιο δυσοίωνες, ο πλανήτης Γη «φωνάζει» απεγνωσμένα για βοήθεια. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το 2018, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ενώ αναμένεται μέχρι το 2050 να περιέχουν σε βάρος περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια! Οι θάλασσες της Ελλάδας δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, με πρόσφατο παράδειγμα τις εικόνες του πρακτορείου Reuters από την υποθαλάσσια χωματερή στην Άνδρο, που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ