Αγορά των HANDIES: Υποχωρεί ECSA και Β. Ευρώπη, κρατιέται Μεσόγειος και Αμερικάνικος Κόλπος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η αγορά των Handies στην Ευρώπη παρουσίασε σταθερότητα, καθώς οι ναυλωτές έδειξαν απρόθυμοι να ακολουθήσουν τους πλοιοκτήτες και οι Operators άρχισαν να στρέφονται σε ναυλώσεις περιόδου. Παράλληλα, αυξήθηκε και η διαθέσιμη χωρητικότητα. Έτσι, τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας (χωρητικότητας 36-38Κ τόνων DWT) έκλειναν με $ 15,5-16,5Κ /ημέρα για ταξίδια προς τη Μεσόγειο και για βραχυχρόνιες χρονοναυλώσεις στα $ 12-13Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος παρέμεινε ενεργή με αρκετή δραστηριότητα. Οι ναύλοι των μεσαίων πλοίων, 32-35K τόνους DWT, για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο έφτασαν στα $ 10-12Κ /ημέρα (αναλόγως το μέγεθος την περιοχή παράδοσης).

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικάνικος κόλπος συνέχισε δυναμικά, και οι πλοιοκτήτες διατήρησαν τις απαιτήσεις τους, ενώ οι ναυλωτές κράτησαν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η αγορά.

Τέλος, η αγορά της ECSA φαίνεται ότι παρέμεινε υποτονική με μειωμένη ζήτηση και έχοντας, ουσιαστικά, μοναδική στήριξη από τη Β. Βραζιλία, όπου οι ναύλοι παρέμειναν πάνω από τα $ 20Κ/ημέρα, τόσο προς την Ευρώπη, όσο και προς Αμερικάνικο Κόλπο. Δεδομένης αυτής της εικόνας, οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες δεν είναι ενθαρρυντικές.