Αβεβαιότητα και κλίμα έντασης “ρίχνουν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αγορές μετά και την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που αποτυπώθηκε στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, που σημειώνουν σημαντική υποχώρηση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,51%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής να ηγούνται των απωλειών, με πτώση της τάξης του 1,5% και τις μετοχές των εταιρειών του φυσικού αερίου να σημειώνουν άνοδο 3%, στον απόηχο της κρίσης στον τομέα του πετρελαίου.

Οι τιμές του “μαύρου χρυσού” σημείωσαν άλμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις επιθέσεις με drone κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες πρακτικά εκμηδένισαν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Το πετρέλαιο τύπου Brent, σημείωσε ενδοσυνεδριακά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από την έναρξη του Πολέμου του Περσικού Κόλπου το 1991, διαπραγματευόμενα τη Δευτέρα το πρωί με άνοδο της τάξης του 10%.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 0,58%. Ο γερμανικός DAX “χάνει” 0,57%, ο γαλλικός CAC 0,68% και o βρετανικός FTSE 100 0,37%, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,52% και ο ισπανικός IBEX 35 απώλειες 0,57%.

Σε εταιρικά νέα, η Axel Springer σχεδιάζει απολύσεις σε μια προσπάθεια περικοπής κόστους, μετά την απόκτησή από πλευράς της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας KKR της σχετικής πλειοψηφίας στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπως ανακοίνωσε ο CEO του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Sueddeutsche Zeitung.

Μετά την απόφαση του ΔΣ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) να μην αποδεχτεί την πρόταση εξαγοράς 36,6 δισ. δολ. από πλευράς του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX), το τελευταίο απαντά διοργανώνοντας συναντήσεις με επενδυτές του LSE, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για απόπειρα “επιθετικής εξαγοράς”.