Επιστολή Σταϊκούρα στον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την πρόωρη  αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν το 2020 και το 2021, ζητά επίσημα η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή που αποστέλλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στον ESM και τον EFSF, μία κίνηση που αποσκοπεί  στην ετήσια εξοικονόμηση  75 εκατ. ευρώ.

Αφού η Ελλάδα λάβει τις εγκρίσεις της Eυρωζώνης, μέσα στο επόμενο δίμηνο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δρομολογήσει την άσκηση διαχείρισης παθητικού (liability management exercise) που σχετίζεται με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο  Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών – αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1ον. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2ον. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3ον. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4ον. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.