Ερντογάν: Με το μεταναστευτικό πιέζει ΕΕ και ΗΠΑ να δεχθούν τις αξιώσεις του για την Β. Συρία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με τον πλέον δραματικό τρόπο επιστρέφει το προσφυγικό πρόβλημα τις τελευταίες μέρες στο ευρωπαϊκό προσκήνιο με αφορμή τις νέες αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και τις νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων, σημειώνει η Ντόιτσε Βέλλε.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης “Οι συνεχιζόμενες απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι “μπορεί (η Τουρκία) να αναγκαστεί να «ανοίξει τις πύλες» της εάν δεν λάβει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για την περίθαλψη των προσφύγων και τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ανεβάζει στο κόκκινο την ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης της προσφυγικής συμφωνίας και συνακόλουθα νέα μαζικά κύματα προσφύγων στην Ευρώπη.

Καθώς το πρόβλημα που έχει η Τουρκία να προωθήσει την ατζέντα της στην Βόρεια Συρία καθώς προσκρούει πάνω στις ΗΠΑ και στην άρνηση τους να δώσουν το πράσινο φως στον Ερντογάν να “χειρισθεί” την περιοχή και κυρίως τους Κούρδους που βρίσκονται στην περιοχή κατά το δοκούν ωθούν τον Τούρκο Πρόεδρο στο να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Δύση, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξυπηρετήσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά καθώς και αυτή με την σειρά της δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα Κράτη-μέλη της να μην υποκύψει στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης “από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011 η Τουρκία έχει υποδεχθεί από τη γειτονική χώρα πάνω από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα. Και ενώ ο Eρντογάν καλωσόριζε τότε τους Σύρους με θερμά λόγια, πλέον η κυβέρνησή του και με φόντο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αυξάνει τις πιέσεις στους πρόσφυγες ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα”.