Νέα ένταση στα στενά του Ορμούζ – Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν πλοίο με καύσιμα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κορυφώνεται η ένταση στη διεθνή σκηνή με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την πετρελαϊκή κρίση, με το Ιράν να κλιμακώνει τη στάση του, καθώς προχώρησε στη σύλληψη πλοίου με καύσιμα  που κατευθυνόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρουν Ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν στα στενά του Ορμούζ πλοίο που μετέφερε 250.000 λίτρα καυσίμων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται μετά  την επίθεση που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει το μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991.Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη», έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Από την πλευρά του, το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Με βάση μαρτυρίες  ειδικών  στο Reuters, ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, με τις  προηγούμενες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο brent που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.