Πως διαταράσσουν οι επιθέσεις στην Aramco την αγορά δεξαμενοπλοίων 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι πρόσφατες επιθέσεις στις μονάδες της Aramco θα μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά δεξαμενόπλοιων. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής αργού. Υπολογίζεται ότι η Σαουδική Αραβία παράγει πάνω από 10 εκατ. βαρέλια τη ημέρα και τα 7 εκατ. μεταφέρονται με πλοία.

Πάντως αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι σύντομα η παραγωγή θα συνεχίσει τους κανονικούς της ρυθμούς ενώ προσωρινά η προσφορά θα καλυφθεί από τα αποθέματα.

Επίσης η International Energy Agency δήλωσε ότι προς το παρόν οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες με επαρκή αποθέματα. Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου δύο εγκαταστάσεις της Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση στην σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης. Ο Λευκός Οίκος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τον ανεφοδιασμό των πετρελαιαγορών.