Πως ο Μπόρις Τζόνσον ρεζίλεψε και πάλι τη Βρετανία (βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέο περιστατικό αποδοκιμασίας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σημειώθηκε αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα αυτή τη φορά εξαιτίας των γιουχαΐσμάτων αναγκάστηκε να μην παραστεί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον επρόκειτο για να κάνει επίσημη δήλωση, δίπλα στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ωστόσο οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, υποχρέωσαν τον Μπέτελ να εμφανιστεί μόνος του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Στη Βρετανία, πάντως, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για μια «συνέντευξη τύπου – ντροπή».

Στις δηλώσεις του ο Μπετέλ ανέφερε πως «ο Τζόνσον κρατά στα χέρια του το μέλλον όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε Ευρωπαίου πολίτη που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο» δείχνοντας προς το άδειο μέρος της σκηνής που επρόκειτο να σταθεί για τη δική του δήλωση ο Τζόνσον. «Είναι δική σου ευθύνη. Οι άνθρωποι της χώρας σου, βασίζονται σε εσένα. Δεν μπορείς να κρατάς όμηρο το μέλλον τους για δικά σου πολιτικά κέρδη. Ο χρόνος κυλά και πρέπει να τον αξιοποιήσεις σοφά» συνέχισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, φερόμενος σαν να συνομιλεί με τον Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνάντηση με απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου, Σαβιέ Μπετέλ διαπιστώθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- για μια ακόμη φορά η βαθιά διαφωνία των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Στο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό Τζόνσον, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε καμία επίσημη συμφωνία. Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομικά λειτουργικές λύσεις συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου ο οποίος αναγκάστηκε να δώσει μόνος του συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι ενώ έχει ακούσει πολλά για το Brexit δεν έχει διαβάσει καμία απολύτως επίσημη πρόταση από το Λονδίνο.

Το Λονδίνο έχει πλέον ελάχιστα περιθώρια, καθώς ο χρόνος μέχρι την 17η Οκτωβρίου, όταν θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, πλησιάζει και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, τότε την 31η Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να αποτελεί κράτος – μέλος της ΕΕ και θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.