Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στα ύψη ανέβηκε η  τιμή του πετρελαίου σήμερα, σημειώνοντας άνοδο 10% , μετά τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση, από τον Μάιο, στα 60,89 δολάρια το βαρέλι. Ειδικά σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν υψηλό εξαμήνου στις ασιατικές αγορές και οι  τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15%.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 13% στα 68,06 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα είχαν καταγραφεί στα 71,95 δολάρια το βαρέλι.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί «ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες».

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», δήλωσε ο Τραμπ.

Από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.