Βρετανοί γίνονται… Ολλανδοί λόγω Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί που ζουν στην Ολλανδία σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για να αποκτήσουν την ολλανδική υπηκοότητα λόγω Brexit.
Πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, απειροελάχιστες ήταν οι αιτήσεις, καθώς με βάση τον ολλανδικό νόμο δεν επιτρέπεται η διπλή υπηκοότητα και ως εκ τούτου, θα πρέπει οι αιτούντες να απαρνηθούν την Βρετανική υπηκοότητά τους!

«Όταν αποκήρυξα την βρετανική μου υπηκοότητα, έπρεπε να στείλω το διαβατήριό μου. Και δεν μου το επέστρεψαν ποτέ. Ήταν πιο περίεργο το συναίσθημα από όσο νόμιζα, να πατήσω το κουμπί και να πω ”ναι, θέλω να αποκηρύξω την υπηκοότητά μου”. Δεν περίμενα ότι να με επηρεάσει τόσο, γιατί είχα κουραστεί με όλη αυτή την κατάσταση του Brexit», λέει η Άννα στο BBC.

Όπως λέει, «Αισθάνομαι 100% Ευρωπαία. Και αν αυτό θέλει η Βρετανία, τότε δεν είμαι πια Βρετανίδα», λέει. «Αλλά τώρα νιώθω ότι μου έφυγε ένα βάρος, να ξεμπερδεύω με όλο τον χαμό και να ξέρω ότι ό,τι και να γίνει στο Γουέστμιστερ, δεν μας επηρεάζει».

Όπως λέει η Άννα, δεν αισθάνεται ότι είναι πιστή στην Βρετανική της καταγωγή. «Δεν ήταν το διαβατήριο που με καθόριζε ως Βρετανίδα. Πάντα θα βάζω γάλα στο τσάι μου, ακόμα πρέπει να ενσωματωθώ (σ.σ. στην Ολλανδία) αλλά είναι μια απίστευτα φιλόξενη χώρα. Είναι μια θετική απόφαση».

« «Από τη μια, το διαβατήριο είναι απλά ένα χαρτί, που σου επιτρέπει να ζεις, να εργάζεσαι και να ταξιδεύεις σε συγκεκριμένα μέρη” , λέει ο Τζακ στο BBC και συνεχίζει: “Από την άλλη, υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο. Το να δώσω το διαβατήριό μου και την βρετανική μου υπηκοότητα, ήταν μια μεγάλη θυσία.

Η οικογένεια μου είναι Βρετανοί από πάντα, όσο πάει πίσω το γενεαλογικό δέντρο. Είμαι πολύ υπερήφανος Βρετανός. Το σπίτι μου και οι φίλοι μου είναι εδώ τώρα, στην Ολλανδία και έχω μια φανταστική δουλειά και δεν θέλω να βρεθώ σε μια κατάσταση όπου ο εργοδότης μου θα μου πει: ”Ωραία, ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σου, τώρα σε παρακαλώ φύγε από τη χώρα”. Δεν θέλεις να το κάνεις αυτό συναισθηματικά, αλλά αν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

Πηγή: BBC