ΑΔΕΔΥ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου λόγω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, προκηρύσσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Mάλιστα, προειδοποιεί  για περαιτέρω κλιμάκωση, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδικές στάσεις εργασίας, όπου κριθεί αναγκαίο από τα σωματεία, στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων.

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, “με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης” που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι”.

Όπως αναφέρει: “Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους”.