Αξιωματούχος ΗΠΑ: Από το Ιράν εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι κατά της Aramco

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στην Aramco, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες της Υεμένης Χούτι στηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που μιλούν για στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών. Μάλιστα η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει φάκελο για να αποδείξει τα όσα λέει στη διεθνή κοινότητα

Για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι». Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν. «Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.

Σε εμπρηστική δήλωση προέβη, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν που κατηγορείται για άμεση εμπλοκή στο περιστατικό με την Aramco. Υποστήριξε τους αντάρτες της Υεμένης, Χούτι, σχετικά με τις επιθέσεις, παρόλο που αρνείται τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης στο επεισόδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε, νωρίτερα, τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αύξηση, εφοδιάζοντας την αγορά.

Σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανησυχίας μετά τις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco και την κατάληψη, από το Ιράν, πλοίου με καύσιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ εμφανίζεται καθησυχαστικός όπως άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ.