ΚΙΝΑ: Δρόμος του Μεταξιού – Επόμενη στάση Αφρική

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι Κινέζοι ουδέποτε απέφυγαν να δείξουν τον κρυφό τους πόθο για την Αφρική, ιδιαίτερα στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, καθώς εκλαμβάνουν την μαύρη ήπειρο αφενός ως ένα γεωγραφικό σημείο με το οποίο συνδέονται ιστορικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και αφετέρου ως ένα Ελντοράντο που παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο.

Ο “Δρόμος του Μεταξιού” όμως δίνει πλέον την ευκαιρία στην Κίνα να έλθει ακόμη πιο κοντά στην Αφρική και όχι μόνον αυτό, αλλά και να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της μέσο σημαντικών επενδύσεων που προοδευτικά αναμένεται πως θα αλλάξουν την εικόνα των αφρικανικών κρατών όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ο Andrei Filippov, στέλεχος του ερευνητικού ινστιτούτου και think tank «Dialogue of Civilizations», σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφερόμενος στον Δρόμο του Μεταξιού σε σχέση με την Αφρική, υπογράμμισε ότι “Χωρίς αμφιβολία η επέκταση του Δρόμου του Μεταξιού στην Αφρική θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ήπειρο και στις αναπτυσσόμενες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου οι οποίες αντιμετωπίζουν ουσιαστική έλλειψη στις υποδομές”.

Άλλες προβλέψεις αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της Αφρικής το 2050 θα φτάσει τα 2,6 δις. Ωστόσο, ακόμα και τότε αρκετές χώρες της μαύρης ηπείρου θα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, ενώ μεγάλο μέρους του πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αφρικής οι αναγκαίες επενδύσεις στην ήπειρο ανέρχονται σε $130 έως $170 δις ετησίως, ενώ στην πράξη οι επενδυτικές κινήσεις που υλοποιούνται κυμαίνονται μεταξύ $68 και $108 δις, γεγονός που υποδηλώνει το έλλειμμα κεφαλαιακών αναγκών.

Αυτή την διαφορά έρχεται να καλύψει η Κίνα προσφέροντας στην Αφρική την ευκαιρία να αναπτυχθεί ταχύτερα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα πρόσβαση σε σημαντικούς φυσικούς πόρους, αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης ενός παγκόσμιο δικτύου μεταφορών μέσα από ασφαλείς διαδρομές και σημεία πρόσβασης που θα βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο Κινεζικό έλεγχο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Ρώσος αναλυτής υπογραμμίζει ότι «η πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού, προωθεί την εθελοντική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν, ενώ η συμμετοχή των χωρών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά μόνο σε ότι αφορά τις διαδικασίες υλοποίησης των κινεζικών σχεδίων».