Παγκόσμια ανακούφιση: Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του πετρελαίου προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι  η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε πτώση -6,42% και η τιμή του διαμορφωνόταν στα 64,73 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε στα 59,02 δολάρια το βαρέλι (-6,22%) στη Νέα Υόρκη.

Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες. Η ανησυχία μέσω αυτής της κρίσης, ήταν πως αν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco(το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου) δεν ήταν σε θέση να διορθώσουν τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να έφτανε ως και τα 75 δολάρια.

Με την ραγδαία άνοδο του πετρελαίου, ανησυχία επικράτησε και στην Ελλάδα, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.