Τι μέλλει γενέσθαι με το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων και ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν εκφραστεί σκέψεις για την κατάργησή του. Οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το τέλος του μήνα, δεδομένου πως στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές που έχουν γίνει από τους δύο υποψήφιους που αναμετρήθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και προσωρινός ανάδοχος του έργου έχει κηρυχθεί σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Intrasoft και η ιταλική Autostrade Tech. Οι προδιαγραφές του έργου που κόστισε περισσότερο απο 400 εκατ. ευρώ προβλέπουν ότι τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως θα παρακολουθούνται με κάμερες και θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο.

Ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τράπεζες που χρηματοδότησαν την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων. Οι τράπεζες με επιστολές προς το υπουργείο Υποδομών τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν ζητήσει λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και για τις πιθανές επιπτώσεις στα έσοδα των οδικών αξόνων. Μάλιστα τόνιζαν ότι τυχόν αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων προϋποθέτουν την έγκριση όλων των εμπλεκόμενων μερών, μεταξύ αυτών της Βουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, η έκκληση των τραπεζών για τη διεξαγωγή διαλόγου αγνοήθηκε από τον πρώην υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος ουδέποτε απάντησε στις επιστολές. Πάντως, οι απόψεις στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου διίστανται για το κατά πόσο το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με τις προδιαγραφές που προέβλεπε ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Εάν το υπουργείο Υποδομών αποφασίσει να ακυρώσει το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και να δημοπρατήσει ξανά το έργο με νέες προδιαγραφές, αναμένεται – έστω και προσωρινά – να επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα της διαλειτουργικότητας των πομποδεκτών διαφορετικών οδικών αξόνων.

Παρά το γεγονός πως εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί ένα κοινό σύστημα με την ονομασία GRITS (Greece Interoperable Tolling Systems), που δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να χρησιμοποιούν ένα πομποδέκτη σε διαφορετικούς αυτοκινητόδρομους, δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό όλες οι εταιρείες παραχώρησης.