Βιογραφία Σνόουντεν: Πως γινόταν «Το Μεγάλο Φακέλωμα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων φιγουράρει από σήμερα το βιβλίο του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον τίτλο «Το Μεγάλο Φακέλωμα» («Permanent Record»).

«Το όνομά μου είναι Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν… Εργαζόμουν για την κυβέρνηση. Τώρα εργάζομαι για την κοινωνία». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το βιβλίο του «υπ’ αριθμόν 1» εχθρού της κυβέρνησης Ομπάμα που έσπασε τη σιωπή του το 2013 αποκαλύπτοντας πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τους πάντες και τα πάντα.

Ο «μετρ των υποκλοπών» που για πολλούς ψυχολόγους δεν είναι παρά ένας εγωπαθής νάρκισσος, αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στις αποκαλύψεις που έκαναν άνω- κάτω κυβερνήσεις και ηγέτες κρατών και την εξάχρονη περιπέτειά του αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Εδώ και μία πενταετία ζει ως πολιτικός εξόριστος και ως προδότης στη Μόσχα. 

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του ο συγγραφέας αναφέρει για την περιπέτεια του «Κλείστηκα σ΄ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ το καλοκαίρι του 2013 προτού παραδώσω τα έγγραφα στους ρεπόρτερ».

Σε ηλικία 29 ετών, ο Σνόουντεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τον Ιούνιο του 2013 όταν ως διαχειριστής συστημάτων της NSA και της CIA διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις.

Λίγο πριν τη «διαρροή» χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων στις εφημερίδες «Guardian» και «The Washington Post», ο Σνόουντεν βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ ενώ από τις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους βρέθηκε στη Μόσχα, με τις ρωσικές αρχές να του παραχωρούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο παρατάθηκε μέχρι σήμερα.

Σήμερα ο Σνόυντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη Ρωσία, και σε άγνωστη τοποθεσία, αναζητώντας όμως άσυλο και σε άλλη χώρα, όπως η Γαλλία. Πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματα του. «Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια», λέει ο ίδιος.

Την ώρα που οι υποστηρικτές του του πλέκουν το εγκώμιο για το θάρρος του να προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.

Μέσα από τις σελίδες τη βιογραφίας του ο Σνόουντεν αφηγείται για πρώτη φορά το πώς βοήθησε να φτιαχτεί ένα σύστημα μαζικής επιτήρησης και πώς βίωσε μια κρίση συνείδησης που τον έκανε να αποκαλύψει τα πάντα, με την αμερικανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail.

«Οι νέες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλά συσκευές παρακολούθησης αλλά πλήρως εξοπλισμένα αστυνομικά όργανα», γράφει στο βιβλίο του δηλώνοντας παράλληλα σοκαρισμένος από την υποκρισία της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποφάσισε στην ηλικία των 29 ετών να απαρνηθεί το μέλλον του για το καλό της πατρίδας του», είπε ο Τζον Σάργκεντ , CEO του Αμερικανού εκδότη του, Macmillan Publishers.

Λίγα 24ωρα πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορούσε να τού εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.