ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. για τα κόκκινα δάνεια

Ανατροπή στο τραπεζικό τοπίο φέρνει η πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει κρατικές  εγγυήσεις, ύψους έως 9 δισ. ευρώ, στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια μείωσης του όγκου των «κόκκινων» δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε το πρακτορείο  Bloomberg, το οποίο εξηγεί ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη χορήγηση εγγυήσεων στις τράπεζες θα εφαρμοστεί πάνω στα πρότυπα προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία  για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και είναι γνωστό ως GACS.

Για να μπορέσει ωστόσο να εφαρμοστεί το σχέδιο στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποφανθούν οι ευρωπαϊκές αρχές, αρμόδιες για θέματα ανταγωνισμού, πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες φέρουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 75 δισ. ευρώ, το εν λόγω σχέδιο χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs κατά 20 δισ. ευρώ.Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες για να κάνουν χρήση αυτού  του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με τα τελευταία να μεταφέρονται σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης. Τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης θα φέρουν την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών.

Πηγές στο πρακτορείο, αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση έγκρισης θα ληφθεί από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ