Γιατί η ΝΔ αφήνει τον Αλέξη Τσίπρα εκτός “κάδρου” για την υπόθεση Novartis

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οριστικοποιήθηκε η κυβερνητική στάση όσον αφορά στον καταμερισμό ευθυνών για την υπόθεση Novartis, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μην εμπλακεί το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο αυτό του  τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη, σε συνομιλία με στενούς συνεργάτες του, είναι ενδεικτική των προθέσεων του: “Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας”, φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξάλλου, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, “ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές”.

Έτσι, με την κίνηση να ζητηθεί προανακριτική επιτροπή μόνο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η ΝΔ  στην ουσία αναγκάζει το ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί ένα στέλεχος  της πρώην κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα,  το οποίο έχει κατονομαστεί ως ο περιλάλητος “Ρασπούτιν”, μέσα από τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν κρίνεται με τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός. Γι’αυτό το λόγο και η υπόθεσή του θα διαχωριστεί. “Πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου “Ρασπούτιν”, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν”, είναι το μήνυμα στελεχών της κυβέρνησης.

Πάντως, το στίγμα των προθέσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έδειξε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ότι  δηλαδή, δε θα μετατρέψει, σε καμία περίπτωση, τη Βουλή σε “βιομηχανία” εξεταστικών επιτροπών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται δεδομένη η  στήριξη στον πρώην αν. Υπουργό, κ.Παπαγγελόπουλο και ζήτημα υπερψήφισης της πρότασης για προανακριτική επιτροπή, δεν συζητείται καν.

Επιπλέον, στελέχη της Κουμουνδούρου, διαμηνύουν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί  στο πλάνο για την Novartis  και ο πρώην Πρωθυπουργός, επενδύοντας προφανώς και στις διαφορετικές εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Από τον Αντώνη Σαμαρά που διαμήνυε για τον Αλέξη Τσίπρα “θα τον πάω μέχρι τέλους” έως την Ντόρα Μπακογιάννη, της οποίας το πολιτικό μήνυμα που έστειλε ήταν να μην γίνει καν εξεταστική για τον Παπαγγελόπουλο.