Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα αποκλιμάκωση καταγράφεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 4% στο 1,43% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

Μεγάλη πτώση της τάξης του 5% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ του 0,76%  H απόδοση στο 15ετές έχει πέσει στο 1,860% ενώ το 25ετές αγγίζει το 2,3%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι  πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους , καθώς οι ελληνικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικές με αρνητικά επιτόκια διεθνώς.

Αυτό, όπως απέδειξε και η χθεσινή έκδοση ομολόγου από τον ΟΤΕ, βοηθάει και τις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές και να δανειστούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, προχωρώντας έτσι στην αντικατάσταση του ακριβού δανεισμού με φθηνότερο.