Νόμος “σκούπα” αναμορφώνει το τραπεζικό σύστημα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

 

Προ των πυλών είναι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του τραπεζικού τοπίου με στόχο να αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της oικονομίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο και το βασικό του σκέλος θα αφορά τις τιτλοποιήσεις και τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα θα επεκταθεί στη χρηματοδότηση της oικονομίας, με βελτιωτικές κινήσεις όχι μόνο σε υφιστάμενα εργαλεία, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και στη θέσπιση ενός πλαισίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις (microfinance). Στόχος είναι να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία στο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής oικονομίας που χτυπήθηκε από την κρίση.

Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη και Βερολίνο στέκονται πλήρως υποστηρικτικά στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τις τράπεζες. Το κλίμα έχει μεταστραφεί υπέρ της Ελλάδας, υπάρχει εμπιστοσύνη, απρόσκοπτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών κέντρων με την ελληνική πλευρά, ενώ όλο αυτό διαχέεται και στις αγορές, που εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, με πρώτα τα “κόκκινα” δάνεια.

Οι αλλαγές στην αγορά NPLs

Το επικείμενου ν/σ για τα τραπεζικά είναι οι τιτλοποιήσεις και η σύσταση του ελληνικού Asset Protection Scheme, μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά για τα “κόκκινα” δάνεια.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, για να πάρει τον δρόμο για τις νομικές υπηρεσίες της DGComp και το H-APS να λάβει το “πράσινο φως” πριν από το τέλος του μήνα.

Το θέμα αποτελεί προτεραιότητα στην Κομισιόν, ώστε η σύσταση του H-APS να υπογραφεί πριν από την αποχώρηση της επιτρόπου Μ. Βεστάγκερ και ο σχετικός νόμος να συνταχθεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του μήνα ή αρχές Οκτώβρη.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο για τη σύσταση του ελληνικού APS έχει δομηθεί εξονυχιστικά ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα, αφενός για το ότι οι εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο δεν θα θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις, αφετέρου για το ότι δεν θα έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Χτύπημα στην τοκογλυφία

Στο ν/σ που αναμένεται θα υπάρχουν σημαντικές διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις, ακόμα και σε επίπεδο microfinance, προβλέποντας τις μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό στόχο της κυβέρνησης, η οποία θέλει να πατάξει διαμέσου αυτών την τοκογλυφία.

Σημαντικές διατάξεις αναμένονται επίσης για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία, με δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους, σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία είναι μόλις 350 συν 1.800 ατομικές επιχειρήσεις.

Το ν/σ θα προβλέπει επίσης απλοποιημένες διαδικασίες και παραμέτρους αποδεκτές από τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, προκειμένου οι αναδιαρθρώσεις χρεών να μην εξαρτώνται από την απόφαση του υπαλλήλου του Δημοσίου ή της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα έχει αντικειμενικά κριτήρια ένταξης που δεν θα είναι εύκολα αμφισβητήσιμα.