Ο Τραμπ από το “χέρι στη σκανδάλη” πέρασε στην λογική της ήπιας πολιτικής αντίδρασης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αλλάζει στάση ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν και τώρα θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών για το τι συνέβη με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί, στη Σαουδική Αραβία.

Αφού ξεσήκωσε όλο τον κόσμο με τις παρορμητικές του αντιδράσεις και τα επιθετικά του σχόλια στο Twitter ότι οι “ΗΠΑ είναι με την σκανδάλη στο χέρι”, τώρα δείχνει να τηρεί στάση αναμονής για το αν τελικά θα καταστήσει οριστικά υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις, περιορίζοντας τον ενθουσιασμό του για μια πολεμική σύγκρουση. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της στάσης του παίζει και η επιθυμία του για επανεκλογή του στις  αμερικανικές εκλογές το ερχόμενο έτος.

Τελικά, ο Τραμπ δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών για τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για να έχει διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Υπάρχει άπλετος χρόνος”, είπε ο Τραμπ την Δευτέρα σε δημοσιογράφους. “Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters χθες Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι αυτή προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν.

“Η απάντηση για την μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο να μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε”, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η επιφυλακτικότητα του Τραμπ αντανακλά την συνθηματολογία που επικρατεί “Πρώτα η Αμερική”, την οποία προσπαθεί πάλι να προωθήσει καθώς επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2020.

Τα θεμέλια αυτής της συνθηματολογίας  είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια σπατάλη αίματος και χρημάτων, ότι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια να έρθει και πως η Ουάσινγκτον πρέπει να αποζημιωθεί για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, από την Νότια Κορέα ως τη Γερμανία.

Ο Τζον Άλτερμαν, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει “γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικός όσο η πραγματικότητα της όποιας στρατιωτικής δράσης έρχεται πιο κοντά”.

“Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προέδρου το οποίο πιστεύει ότι θα είναι μια τρέλα να οδηγηθεί σε πόλεμο με το Ιράν”, τόνισε ο Άλτερμαν. “Υπάρχει ένα τεράστιο μέρος της εκλογικής του βάσης που πιστεύει ότι το πιο τρελό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε ατέρμονους πολέμους στην Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε.