Έρευνα: Ανεργία και κλίμα τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την κλιματική αλλαγή βλέπουν οι Έλληνες ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα την επόμενη 20ετια σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία qed για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στην κορυφή παραμένει η ανεργία/επαγγελματική αποκατάσταση (45%) και μετά την κλιματική αλλαγή (31%) ακολουθούν η ρύπανση του περιβάλλοντος (30%), η οικονομική κρίση (26%), η οικονομική δυσχέρεια (18%) ενώ ακολουθούν το κύμα προσφύγων-μεταναστών και η εγκληματικότητα (14%).

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος οι 1.356 πολίτες που απάντησαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμφανίζονται θετικοί για:

– ανακύκλωση-κομποστοποίηση (91%)
ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημοσίων κτηρίων (90%)
– απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%)
– βιοκληματική αρχιτεκτονική (86%)
– νέα φορολογική πολιτική με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%)
– διόδια στις πόλεις (52%).

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κλήθηκαν και να ονοματίσουν τα μέτρα που ήδη έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τη λίστα να περιλαμβάνει τα εξής:

Ανακύκλωση 61%
Επαναχρησιμοποίηση 52%
Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς 37%
Νηστεία 28%
Τρένο αντί αεροπλάνου 22%
Εθελοντισμός 21%
Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης 19%
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας 18%
Χορτοφαγία 12%

Σύμφωνα, τέλος, με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θοδωρή Μητράκο έαν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τότε ο λογαριασμός για την Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.