Μια Σιγκαπούρη στον Τάμεση – Τι φοβάται το Βερολίνο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τον οικονομικό κίνδυνο να μετατραπεί η Βρετανία σε μια Σιγκαπούρη του Τάμεση, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το σχέδια για κατάργηση των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλες του τις ομιλίες ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι το Λονδίνο επιδιώκει την «απελευθέρωση» από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η νέα αυτή πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και το Άμστερνταμ.

Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά ότι δεν αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στην ομιλία της η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρώπης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελεί οικονομική απειλή, αν αρχίσει να δρα χωρίς τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον είπε ιδιωτικά σε Ευρωπαίους διπλωμάτες ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, ότι επιθυμία του είναι να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «πειρατικό πλοίο», κάτι που θεωρήθηκε ένδειξη ότι σχέδιο του είναι να ανατάξει την βρετανική οικονομία, δημιουργώντας ένα κράτος χαμηλών φόρων και χαλαρών οικονομικών κανονισμών.

Η ομιλία της Καγκελαρίου Μέρκελ αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα το Βερολίνο, αλλά και την πρόθεση της να  δυσκολέψει την πορεία του Λονδίνο που θέλει να σπάσει της αλυσίδες των ευρωπαϊκών νομικών προτύπων στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας και του ελευθέρου εμπορίου.

Μάλιστα το Βερολίνο διαρρέει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, το Λονδίνο θα πιεσθεί να υπογράψει στο μέλλον με τις Βρυξέλλες, αυστηρότερες εμπορικές συμφωνίες από αυτές χωρών όπως ο Καναδάς.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι ακόμη και αν επιθυμεί να διατηρήσει φιλικές και στενές οικονομικές, διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις με το Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένας υπολογίσιμος και ισχυρός οικονομικός ανταγωνιστής.

Η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα έχει υψηλό κόστος αλλά και νέες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές που θα σπεύσουν να τις αξιοποιήσουν. Το Παρίσι επίσης κατηγορεί το Λονδίνο ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και ότι προσπαθεί να επιτύχει διμερείς συμφωνίες με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί παράταση των διαπραγματεύσεων, εκτός αν κάποιο γεγονός όπως οι εκλογές, αλλάξουν τις πολιτικές συνθήκες στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από  TELEGRAPH και GUARDIAN