Σ Λαζαρίδης(ΕΧΑΕ): “Το μέλλον είναι μπροστά μας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τη δύναμη να σταθεί όρθια απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος θέλησε να στείλει ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο πλαίσιο του 14ου Greek Roadshow που ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ήδη την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως για το 2019, καθώς οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ελκυστικές.

“Η άνοδος του  ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δικαιολογημένη και υπάρχει περιθώριο ανόδου. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ είναι συγκριτικά πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και διαμορφώνεται κοντά στο 1/3. Το μέλλον είναι μπροστά μας και φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι από τις υψηλές αποδόσεις που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο” ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά, σχολιάζοντας ότι οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών συνδέονται με παράγοντες όπως η σταθερότητα στη χάραξη της πολιτικής, αλλά και η εντατικοποίηση της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να ανοίξουν τις στρόφιγγες για την πραγματική οικονομία.

Ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, αναγνώρισε ότι οι όποιες αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν εκ των πραγμάτων και τη χώρα μας. Ωστόσο, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς λόγω της βαθύτατης κρίσης, που προηγήθηκε, έχει βελτιώσει τη θέση της και είναι πιο καλά προετοιμασμένη απέναντι στις προκλήσεις.

Στην ερώτηση εάν μετά από 9 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε “ήρεμα νερά”, απάντησε θετικά αναφέροντας ότι αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου και στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που μειώνονται ταχύτατα, κάτι που αποτυπώνεται και στο υψηλό ενδιαφέρον στο 14ο Annual Greek Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου,  επίσης σε συνέντευξη στο Bloomberg,  τόνισε πως υπάρχει ένα θετικό momentum για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Αναφερόμενη στο ρόλο των εποπτικών αρχών, έστειλε το μήνυμα πως η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι ασφαλής και έχει υιοθετήσει όλες τις παραμέτρους της διαφάνειας και των ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.