Σάλος στον Καναδά με αμφιλεγόμενη φωτογραφία του Trudeau

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα μήνα πριν τις εκλογές στο Καναδά και ο δημοφιλής πρωθυπουργός της χώρας Justin Trudeau, που μάχεται για την επανεκλογή του, προκαλεί μεγάλο θόρυβο μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του στο περιοδικό Time που τον εμφανίζει να έχει το πρόσωπό του βαμμένο με μαύρο μέικαπ.
Η φωτογραφία  τον εμφανίζει σε ένα πάρτυ το 2001 μεταμφιεσμένο με κοστούμι του Αλαντίν και μαύρο το πρόσωπό του. Τραβήχτηκε  στο ετήσιο δείπνο στο ιδιωτικό σχολείο του Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Trudeau.

Σε αυτή την ασπρόμαυρη εικόνα, αυτός φαίνεται να χαμογελά, περιτριγυρισμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπό και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα.

Πρόκειται για μία  πρακτική του «blackface» ή «brownface”, που αναφέρεται σε μια ρατσιστική παράδοση του 19ου αιώνα κατά την οποία οι λευκοί ηθοποιοί μακιγιάρονταν σε μαύρους για να χλευάσουν τους Αφροαμερικανούς.

Ο Trudeau ζήτησε συγγνώμη για την φωτογραφία και όπως είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας: «Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. «Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε και απέκλεισε την πιθανότητα παραίτησής του.

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, εκμεταλλεύτηκε η ηγεσία των Συντηρητικών που πασχίζει να κερδίσει τις εκλογές και προτάθηκε το επιχείρημα  ότι η φωτογραφία ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα.

Σημειώνεται ότι την φωτογραφία στο Time την έδωσε ένας επιχειρηματίας από το Βανκούβερ, ο Μάικλ Άνταμσον, μέλος της κοινότητας αυτού του σχολείου του Βανκούβερ, ο οποίος ωστόσο δεν είχε παρευρεθεί σε εκείνη την εκδήλωση, αλλά εξήγησε πως τον Ιούλιο  εντόπισε τη φωτογραφία στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα του σχολείου και αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.