ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για ρεκόρ εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ανοδική πορεία που εμφάνισε η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και άλλων φόρων τον Ιούλιο έχει καλλιεργήσει στο οικονομικό επιτελείο την προσδοκία ότι τα έσοδα από το νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν σε επίπεδο ρεκόρ.

Για τον ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε πέρυσι το ποσό των περίπου 3,15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φέτος η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωσή του μεσοσταθμικά κατά 22% που είχε σαν αποτέλεσμα η βεβαίωση του φόρου να υποχωρήσει στα 2,58 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το ποσό των περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα του φόρου κινείται τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα του 75%, δηλαδή πληρώνονται εμπρόθεσμα τα 3 από τα 4 ευρώ φόρου. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το μεγάλο στοίχημα που υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδηθεί είναι η εισπραξιμότητα αυτή να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 80%.

Αντλούν αυτήν την αισιοδοξία από δυο καθοριστικούς, παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι οι αξίες στην κτηματαγορά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έναν παραπάνω λόγο προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η θετική πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές θα συμπαρασύρει την πορεία των φορολογικών εσόδων συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και το ράφι των σούπερ μάρκετ, τα έσοδα από τον φόρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κινήθηκαν ανοδικά.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τότε θα περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.