Τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου επενδύουν σε νέες τεχνολογίες για να μετατραπούν σε «έξυπνους λιμένες» προκειμένου να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.
Είναι προφανές ότι ένα «Smart Port» , δηλαδή ένα λιμάνι που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, τεχνητή νοημοσύνη (AI), blockchain και big data μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό και ικανό να χειριστεί μεγαλύτερο όγκο των αγαθών.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά τι γίνεται με τους χώρους εναπόθεσης; Ο χειρισμός φορτίου, η διαχείριση της κυκλοφορίας, η αντιμετώπιση των τελωνείων, η διατήρηση των προτύπων υγείας και ασφάλειας καθώς και η παρακολούθηση της κατανάλωσης και της χρήσης ενέργειας «αποκαλύπτει» το λόγο που η ψηφιοποίηση θα καταστεί το απόλυτο «όπλο» του μέλλοντος για την διαχείριση των χώρων εναπόθεσης.
Η παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνεται κάθε τρίμηνο και, κατά συνέπεια μεγαλύτερα πλοία πρέπει να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση όπως και τα λιμάνια.
Μια «ακτινογραφία» σε παγκόσμια κλίμακα αποκαλύπτει ότι τα Κινεζικά λιμάνια είναι μεγαλύτερα σε έκταση και δυνατότητες από τα ευρωπαϊκά τα οποία πλέον αντιμετωπίζουν προβλήματα χώρων. Τα λιμάνια στην Ευρώπη που παλαιότερα ήταν το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, δεν μπορούν πλέον να ανταγωνίζονται μόνο σε μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μετεξελιχθούν σε “έξυπνα“.
Το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς επένδυσε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου σε συνεργασία με την IBM να γίνει το «εξυπνότερο» λιμάνι του κόσμου.
Επίσης τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Αμβούργου έχουν διερευνήσει την εμπορική βιωσιμότητα των έξυπνων τεχνολογιών, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα προτεινόμενα τέτοιου είδους έργα σε λιμένες και τερματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.
Οι επενδύσεις δεν θα έχουν τέλος εικάζουν οι αναλυτές καθώς άλλα λιμάνια ψηφιοποιούν λειτουργίες τους, άλλα τείνουν να καταστούν «υβριδικά», διατηρώντας μέρος του ελέγχου στους λιμενεργάτες, και άλλα έχουν ήδη περάσει στην πλήρη αυτοματοποίηση.