Φορολογικό “σαφάρι” κατά του παρεμπορίου 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε ελέγχους νεοσύστατων εταιρειών υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των εισαγωγών διαπράττοντας σειρά αδικημάτων χωρίς να αποδίδουν τον ΦΠΑ προχωρούν οι φορολογικές αρχές.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας υπήρξε η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας πλαστογραφώντας αποκόμιζαν οικονομικό όφελος μέσω του παραεμπορίου, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, της τελωνειακής νομοθεσίας και του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά τη Βουλή, ανέφερε ότι “στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και ειδικότερα του παραεμπορίου, εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν πλαστογραφίες και κατηγορούνται για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και των Ν.2960/01 και Ν.146/1914”.

Οι επιτήδειοι ίδρυαν μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες(ΙΚΕ), μέσω των οποίων, εκμεταλλεύονταν το “παράθυρο”, που αφήνει το τελωνειακό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, “μέσω νομικών προσώπων, κυρίως Μονοπρόσωπων ΙΚΕ, εισήγαγαν εμπορεύματα από τρίτες χώρες(Κίνα) και εκμεταλλευόμενοι το Καθεστώς 42 αποκόμιζαν όφελος τουλάχιστον ισόποσο της αξίας του ΦΠΑ”.

Βάσει των δεδομένων αυτών και “εκτιμώντας ότι από την παραπάνω διαδικασία, ενδεχόμενα να προκύπτει οικονομική ζημιά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, υποβλήθηκε αίτημα από το ΣΔΟΕ προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο έγινε δεκτό. Ελέγχεται ήδη μεγάλος αριθμός εταιρειών με κοινά χαρακτηριστικά (πρόσφατη έναρξη εργασιών, αλλοδαποί διαχειριστές, εταίροι χωρίς τεχνογνωσία στο χώρο και πρότερη εισοδηματική ανεπάρκεια όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων) στα πλαίσια εκτέλεσης της ανωτέρω εισαγγελικής εντολής” τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.