Γιούνκερ: “Πιθανή μια συμφωνία με την Βρετανία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

“Είναι πιθανή μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”  δήλωσε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε ο Γιούνκερ , ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι πιθανότητες για μια συμφωνία ξεπερνούν το 50%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο διασφάλισης ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit.

«Όσον αφορά τις λεγόμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις, ας μας επιτρέψετε σε εμάς και τη Βρετανία να επιτύχουμε τους βασικούς στόχους του backstop… εάν υπάρξουν αποτελέσματα, δεν με νοιάζει το μέσο» τόνισε. «Εάν οι στόχοι επιτευχθούν, όλοι τους, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop».

Μάλιστα, οι δηλώσεις Γιούνκερ προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση, με αποτέλεσμα η βρετανική λίρα-στερλίνα να εμφανίσει κέρδη. Η στερλίνα σημείωσε χθες, άνοδο της τάξης του 0,68% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στο 1,2553 δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters