Η επόμενη ημέρα στην Aramco – Έπιασαν δουλειά τα συνεργεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στα ΜΜΕ να δουν και να φωτογραφίσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες επιθέσεις με drones στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου.

Το Ριάντ και η Ουάσιγκτον θεωρούν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται το Ιράν ενώ η Τεχεράνη αρνείται την εμπλοκή στην επίθεση, που αρχικά είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου. Την ευθύνη ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, συμμάχων του Ιράν εναντίον των οποίων μάχεται ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η σύγκρουση στην Υεμένη.

Στο Κουράις, το οποίο το υπουργείο Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι επλήγη από τέσσερις πυραύλους, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είναι σε εξέλιξη, με γερανούς να υψώνονται γύρω από δύο καμένους πυλώνες και λιωμένους σωλήνες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουμε στην πλήρη παραγωγή που βρισκόμασταν πριν την επίθεση  έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φαχάντ Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της Aramco για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στις νότιες περιοχές, στους δημοσιογράφους.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες που φορούσαν γιλέκα εργασίας σε κόκκινο χρώμα για να είναι ευδιάκριτοι και λευκά κράνη. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει διασυνδεμένα συστήματα αγωγών και πυλώνων.

Οι επιθέσεις του προηγούμενο Σαββάτου επέτειναν τη διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην οδηγηθεί σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι θα αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες με συντριπτική απάντηση.

Σήμερα η Τεχεράνη έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά καθώς υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό στις όποιες συνομωσίες των Αμερικανών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου»  χθες δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει δώσει εντολή για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αλλά επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.