Η προστασία της πρώτης κατοικίας στο επίκεντρο των Θεσμών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Στο τραπέζι της συνάντησης των διοικήσεων των τραπεζών με τους επικεφαλής των Θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου τίθεται ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του NPL Committee των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να δοθεί μία πρώτη εικόνα σε επίπεδο συλλογής απολογιστικών στοιχείων. Σήμερα, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών συνεχίζουν τις επαφές με αντικείμενο τις αδυναμίες της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία και τις αδυναμίες του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και τις προτεινόμενες βελτιώσεις. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί, σε ένα προκαταρκτικό στάδιο, το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2020 το νέο πλαίσιο για την πτώχευση ιδιωτών.

Οι επαφές της σημερινής ημέρας έχουν στο “μενού” τις 120 δόσεις και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για φορολογικές οφειλές την οποία η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει μέχρι και τις 48 δόσεις (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί αποδέχονται την επέκταση αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν κριτήρια).

Το μείζον ενδιαφέρον για τις τράπεζες πέφτει στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας αναμένεται να ρυθμιστούν στεγαστικά δάνεια 10 δισ. ευρώ. Χθες η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της στο αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση από την πλατφόρμα.

Σε δηλώσεις του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, τονίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνειά τους, λαμβάνοντας και επιδότηση της μηνιαίας δόσης μέχρι 50% και διασφαλίζοντας την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει “εκστρατεία” ενημέρωσης των οφειλετών πελατών τους για τον νόμο 4605/2019. Η επισήμανση αυτή γίνεται από τις τράπεζες, καθώς το πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης θα εφαρμοστεί πολύ αυστηρά στο άμεσο μέλλον για την είσπραξη οφειλών και αναμένεται απελευθέρωση των πλειστηριασμών.