Κτηματολόγιο: Βραχνάς τα “ορφανά” ακίνητα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σ΄όλη την επικράτεια είναι αγνώστου ιδιοκτήτη γεγονός που προκαλεί προβλήματα στις διαδικασίες καταγραφής στο Κτηματολόγιο.

Το πρόβλημα δεν αφορά  μόνο την περιφέρεια ή ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και την «καρδιά» της χώρας, την Αθήνα όπου εικάζεται ότι τα “ορφανά” ακίνητα υπερβαίνουν τα 3.000.

Το ζήτημα των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη ανακίνησαν τον περασμένο Ιούλιο τόσο ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπρούλιας είχε στείλει επιστολή στο Κτηματολόγιο ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα «ορφανά» ακίνητα της Αθήνας. Η διοίκηση του Κτηματολογίου, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα σε περίπτωση που παρέλθουν οι τελικές -μετά παρατάσεων- ημερομηνίες για υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Η αντιπρόταση του Στράτου Παραδιά και του Γιώργου Μπρούλια ήταν να «διασωθούν» από το Δημόσιο και να αξιοποιηθούν από τους ΟΤΑ.

Οπως εξηγεί στο iefimerida ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «το Δημόσιο, σε καμία περίπτωση, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα χιλιάδες ακίνητα που θα προκύψουν ως αγνώστου ιδιοκτήτη, οι ΟΤΑ λόγω εγγύτητας με τα περιουσιακά στοιχεία θα τα αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα αστικά ακίνητα αγνώστου ιδιοκτησίας, όπως τα χιλιάδες της Αθήνας, κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων. Δηλαδή να δοθούν για με πολύ χαμηλά ενοίκια, σαν μια μορφή κοινωνικής κατοικίας».

Να σημειωθεί ότι στην πρότασή του, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, είχε υποστηρίξει ότι αυτά τα ακίνητα ρημάζουν και πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων του δήμου, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.