Ο φόβος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας “έριξε” τους δείκτες της Wall Street 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μετά τα κέρδη στην αρχή της χθεσινής ημέρας, τελικά,  βασικοί δείκτες της Wall Street  έκλεισαν με μικτά, κατά βάση αρνητικά πρόσημα, καθώς τα “μηνύματα” από την Ουάσινγκτον  για καλυτέρευση των σχέσεων με την Κίνα, ήταν  αποθαρρυντικά.

Οι μετοχές απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετά τις αναφορές σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,  Michael Pillsbury προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς εάν δεν έρθει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες 52,29 μονάδων ή 0,19%, στις 27.094,79 μονάδες, καθώς τα κέρδη των Microsoft και UnitedHealth ισορρόπησαν σχετικά τις απώλειες Boeing και Walt Disney.

Ο γενικός S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,20 μονάδων ή 0,04%, στις 3.005,53 μονάδες, με τους κλάδους των υπηρεσιών υγείας και των  πρώτων υλών να κινούνται ανοδικά και εκείνον της ενέργειας να υποχωρεί. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε μικρή άνοδο 5,49 μονάδων ή 0,07%, στις 8.182,88 μονάδες.

Η μετοχή της Microsoft,, ενισχύθηκε κατά 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι η διοίκησή της ενέκρινε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει το μέρισμα τριμήνου κατά 5 σεντς, στα 51 σεντς ανά μετοχή.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δημοσίευση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία ρητά αναφέρει ότι  η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση αρχίζει ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, εντείνοντας τους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης”.