Οι ΗΠΑ εξαιρούν 437 κινεζικά προϊόντα από τους δασμούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Δια στόματος Ντόναλντ Τράμπ ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς σε μια σειρά κινέζικων προιόντων. “Θα πω αυτό: κάνουμε μεγάλη πρόοδο με την Κίνα”, δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον.

Το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες απαλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από τους δασμούς ως απάντηση σε αιτήματα από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι εισφορές θα προκαλούσαν οικονομικές δυσκολίες.

Τα 437 προϊόντα που εξαιρούνται κυμαίνονται από πλακέτες κυκλωμάτων για επεξεργαστές γραφικών σε υπολογιστές μέχρι περιλαίμια σκυλιών, ξύλινα δάπεδα και μικροσκοπικά φώτα Χριστουγέννων.

Οι διαπραγματευτές της Κίνας και των ΗΠΑ διεξάγουν διήμερες συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και θα θέσουν τις βάσεις για συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι δύο χώρες εργάζονται προς επίλυση ή δρομολογούν νέους και υψηλότερους δασμούς στα αγαθά ο ένας του άλλου.

Οι παρατηρητές στο Πεκίνο δήλωσαν ότι οι νέες απαλλαγές ήταν ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά οι εμπορικές συνομιλίες παραμένουν σε λεπτή βάση.