Οι Ευρωπαίοι οι πιο “φανατικοί” καταναλωτές δεδομένων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την περιρρέουσα άποψη ότι τα δεδομένα είναι ο νέος “μαύρος χρυσός” του 21ου αιώνα επιβεβαιώνει η κατακόρυφη άνοδος στην κατανάλωση data το 2019. Για του λόγου το αληθές, η χρήση δεδομένων ανά κάρτα SIM αυξήθηκε για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, παγκοσμίως, το 2019. Μάλιστα, διεθνώς, συνολικά 15 φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας πέτυχαν το ρεκόρ των 10 GB ανά κάρτα SIM μηνιαίως.

Αυτό προκύπτει από την 24η έκδοση της έκθεσης της εταιρείας Tefficient, η οποία αναλύει στοιχεία από 115 φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους).

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έκθεσης, το εξεταζόμενο διάστημα όχι απλά αυξήθηκε η χρήση των δεδομένων παγκοσμίως για όλους τους παρόχους, αλλά, για πρώτη φορά, περισσότερες από τις μισές εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να μεταφράσουν αυτήν την αύξηση σε άνοδο του μέσου μηναίου εσόδου ανά χρήστη (ARPU).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι Ευρωπαίοι είναι οι πιο “φανατικοί” χρήστες δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κορυφή της λίστας με τους παρόχους υπηρεσιών κινητής, που έχουν τη μεγαλύτερη χρήση data ανά κάρτα SIM, βρίσκονται δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: η DNA στη Φινλανδία και η Drei (Three) στην Αυστρία, οι οποίες, μάλιστα, ξεπέρασαν με τις επιδόσεις τους τη Zain του Kuwait.

Στο μεταξύ, οι πελάτες της φινλανδικής DNA κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 23,5 GB δεδομένων μηνιαίως, που αποτελεί τον υψηλότερο μέσο όρο, που καταγράφηκε ποτέ σε κάποια χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Zain Kuwait, με κατανάλωση 21,5 GB ανά SIM βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης, ενώ η φινλανδική Elisa με 19,3 GB ανά SIM το μήνα κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης στην κατανάλωση δεδομένων ανά SIM – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Tefficient – επετεύχθη στην Ιταλία, όπου η Vodafone σημείωσε αύξηση 103%, από 2,4 GB το μήνα το 1ο εξάμηνο του 2018, σε 4,9GB ανά μήνα το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, η TIM πέτυχε μια σημαντική αύξηση στη χρήση δεδομένων συνδρομητών, κατά 52%, το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

“Η μεγάλη αύξηση στη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια σταδιακή αλλαγή στην πολιτική δημιουργίας εσόδων από πλευράς των παρόχων. Το βέβαιο είναι ότι οι νέες ταχύτητες και η αξιοπιστία, που προσφέρει η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα ανάπτυξης της χρήσης δεδομένων για κινητά”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πηγή: SEPE.GR