Όταν η ΕΡΤ ήταν γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Ακριβοπούλου και Καψώχα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

Οι δύο «στρατιώτες»-δημοσιογράφοι  του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας, θίχτηκαν από τα όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ΕΡΤ «… εκεί δεν τα πήγαμε καλά…»  και με ανάρτησή τους θέλησαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανάρτηση της Ακριβοπούλου, δημιουργείται στον κάθε αναγνώστη που δεν έχει το προφίλ του «κομματικού προβάτου», η αίσθηση της δικαίωσης από την ταχύτητα του χρόνου που αυτός αναπόφευκτα φέρνει αλλαγές και δεν αφήνει την κατάσταση ίδια και απαράλλαχτη.

Δημιουργεί την ανάγκη να σιχτιρίζεις το παρελθόν της “κρατικής συριζέικης ΕΡΤ”  και του δεξιού πλην όμως ιδιωτικού καναλιού ΣΚΑΪ και να αναφωνείς το «ουφ γλυτώσαμε», αναμένοντας -με το φρύδι σηκωμένο- την νέα εποχή Ζούλα στη κρατική τηλεόραση, με την ελάχιστη αισιοδοξία, καθώς ακόμη διάχυτη είναι η καχυποψία από τις παλιές  εποχές-  ότι μπορεί να πνεύσει αέρας συγκρατημένα ακομμάτιστος και ο σχεδιασμός της επένδυσης που είναι στις μέρες μας επίκαιρος ως κυβερνητική επιλογή, να είναι πρωτοποριακός και προοδευτικός και στην περίπτωση της ΕΡΤ.

Η κομματική ΕΡΤ δεν έχει θέση στους δέκτες μας. Η νέα εποχή Ζούλα θα κριθεί. Ο αναγνώστης δε φορά στο σπίτι του στολή παραλλαγής, δεν είναι κομματικός στρατιώτης και οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης δεν αναλαμβάνουν ρόλο αξιωματικού.

Αλλά ας πάμε στα όσα είπε η Ακριβοπούλου που θίχτηκε από την αυτοκριτική του Τσακαλώτου για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της πολυφωνίας στην ΕΡΤ, μια αυτοκριτική με την οποία  συμφωνεί ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης σε αυτή τη χώρα.

Ο πρώην υπουργός  είπε το αυτονόητο και η Ακριβοπούλου έρχεται με την ανάρτησή της να δικαιώσει την άποψη του πρώην υπουργού, ότι η ΕΡΤ, με λίγα λόγια δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αντικειμενικότητας.

Ακριβοπούλου και Τσακαλώτος συμφωνούν ως προς το συμπέρασμα, ότι δηλαδή η ΕΡΤ δεν ήταν αντικειμενική και ήταν το παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου,  αλλά διαφωνούν ως προς την αντίληψη που διακατέχει αυτή την αλήθεια.

Η ίδια, μέσα από την παρέμβασή της,  παραδέχεται  την «αριστερή φωνή» στην ΕΡΤ, σημείο στο οποίο στάθηκε η αυτοκριτική  του Τσακαλώτου και το πήγε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας  αιχμές για ανεξήγητη ασυλία του πρώην υπουργού Οικονομικών από τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Για άλλη μια φορά, συμπεραίνουμε  ότι  έχουμε απολέσει το αυτονόητο. Αναμφισβήτητα, η ΕΡΤ και η εκπομπή της Ακριβοπούλου ήταν το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο λόγος της ήταν φανατικός, κομματικός και ουδεμία σχέση είχε με την αντικειμενικότητα και την  αξιόπιστη πληροφόρηση και ενημέρωση.

Οι Ακριβοπούλου και Καψώχας ήταν οι «Βαξεβάνηδες» της ΕΡΤ, γνωστόν τοις πάσι, μόνο που η ΕΡΤ λειτουργεί με τον οβολό των πολιτών, οι οποίοι δέχονται όλα τα χρόνια, πληροφόρηση κατευθυνόμενη και υστερικά εμμονική με τις θέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Το ατόπημα ήταν μεγάλο. Η πολυφωνία της ΕΡΤ είχε μετατραπεί σε μονοφωνία της Ακριβοπούλου, του Καψώχα και της υπόλοιπης παρέας που βολευόταν με το μισθό της τετραετίας και η ΕΡΤ είχε τα μαύρα της τα χάλια, ουδείς παρακολουθούσε, ουδείς έκανε κλικ στο κοντρόλ πάνω στην ΕΡΤ  παρά μόνο έτσι για το «θεαθήναι επειδή είναι το εθνικό μας κανάλι και το αγαπάμε.

Η ΕΣΗΕΑ όφειλε να έχει εποπτικό  ρόλο σε περιπτώσεις που το επάγγελμα του δημοσιογράφου ασκείται υπό όρους που δεν τηρούνται τουλάχιστον αν όχι οι κανόνες της ανεξάρτητης ενημέρωσης, τουλάχιστον οι στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας.

Όφειλε να παίρνει  πάντοτε θέση με ανακοίνωσή της, όταν απειλείται η ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, η αυτονομία και η  αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία έπ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει και τώρα να παρέμβει για τα όσα είπε στην ανάρτηση της η Ακριβοπούλου,  η οποία ευθαρσώς δήλωσε την αριστερόστροφη χροιά της ΕΡΤ επί των ημερών της.