Στέλνουν στρατεύματα οι ΗΠΑ στον Κόλπο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ύστερα από σχετικό αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα πρόκειται για έναν «περιορισμένο» αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Η αποστολή έρχεται ως απάντηση στις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO, για τις οποίες Ριάντ και Ουάσιγκτον δείχνουν την Τεχεράνη, ενισχύοντας παράλληλα και την πίεση στην ιρανική οικονομία.

Οικονομικές κυρώσεις

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στοχεύουν στην κεντρική τράπεζα και το κρατικό επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να καταστούν αδύνατες οι όποιες εμπορικές συναλλαγές έχουν απομείνει στο Ιράν με την Ευρώπη και την Ασία.

«Πρόκειται για τις αυστηρότερες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί ποτέ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο» πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει προεδρικού διατάγματος που είχε εκδοθεί επί Τζορτζ Μπους κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επισήμως οι ΗΠΑ επικαλούνται τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας στην «τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης. Παράλληλα παγώνουν τα όποια κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό.

Πάνω από το 80% της ιρανικής οικονομίας βρίσκεται πλέον υπό την πίεση αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, που αναζητεί τρόπους να προκαλέσει ζημιά σε τομείς που εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως το εμπόριο μεταποιητικών αγαθών και εξοπλισμού για μεταφορές.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται να περιπλέξουν και τα σχέδια της ΕΕ για έναν μηχανισμό, γνωστό ως INSTEX, που θα εξασφάλιζε εμπόριο αγαθών πρώτης ανάγκης με το Ιράν, για την αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης.