Σύσκεψη στο Μαξίμου το προσφυγικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιείται από τις 12:00 υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω σημαντικής αύξησης των ροών και ανησυχιών για τις πιέσεις που ασκούνται στα νησιά του Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγάλο βάρος.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να κάνουν επισκόπηση της κατάστασης και να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Το ίδιο διάστημα η Χίος υποδέχθηκε 345 άτομα και η Σάμος 564.

Στον καταυλισμό της Μόριας, φιλοξενούνται πλέον και πάλι πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν περί τα 3.000 άτομα. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους.

Στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2019 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν στη χώρα μας 32.767 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός ανερχόταν σε 22.261. Στην Ιταλία αντιθέτως οι αφίξεις ήταν μόλις 6.570, δηλαδή κατά τρεις φορές λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Η Ισπανία υποδέχθηκε 17.000 ανθρώπους, με τον αριθμό να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2018.