Επιχείρηση «anti drone» της ΕΛΑΣ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την αγορά συστήματος «anti drone» μελετά η ΕΛΑΣ για να αποφεύγονται επιθέσεις από αέρος με εκρηκτικά στη Βουλή, στο Μαξίμου, στα κυβερνητικά κτίρια, στις πρεσβείες και στις κρίσιμες υποδομές, όπως συνέβη προ ημερών με τον βομβαρδισμό κυρίως από drones των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία αλλά και την επίθεση προ μηνών, με τον ίδιο τρόπο, στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», μία πιθανή χρήση αυτού του συστήματος είναι ακόμα και στις ελληνικές φυλακές όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ρίψη ναρκωτικών, όπλων ή άλλων παράνομων αντικειμένων στα προαύλια των φυλακών με drones.

Σύμφωνα με αναφορές ξένων υπηρεσιών, τα drones αλλά και τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικές επιθέσεις με τοποθέτηση εκρηκτικών, τοξικών ουσιών κ.λπ., για υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστικά συστήματα, για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων ή και παράνομες παρακολουθήσεις από ποινικούς και άλλους.

Επιδείξεις

Τουλάχιστον επτά επιδείξεις τέτοιου είδους συστήματος κατάρριψης drones έχουν παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες επιτελείς της ΕΛΑΣ (μία από τις τελευταίες σε κτίριο πολυκαταστήματος στην οδό Πειραιώς) με το κόστος κάθε «μηχανισμού» να κυμαίνεται από 30.000 έως 10.000.000 ευρώ.

Κι όλα αυτά όταν αναστάτωση υπήρξε προ μερικών ημερών στη Βουλή -σε γεγονός που δεν δημοσιοποιήθηκε- όταν από παρατηρητές της ασφάλειας του κτιρίου διαπιστώθηκε πτήση drone πάνω από το Κοινοβούλιο παρά τη σχετική απαγόρευση. Όμως τελικώς επικράτησε ανακούφιση όταν διαπιστώθηκε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο κατευθυνόταν από κινέζους τουρίστες που έψαχναν απλώς πανοραμικά πλάνα από την περιδιάβασή τους στην Πλατεία Συντάγματος.

Χαρακτηριστικό της διάδοσης των drones είναι ότι η αγορά τέτοιου είδους συσκευών θα ανέλθει το 2020 παγκοσμίως στο ποσό των 20 δις και υπάρχει η εκτίμηση ότι σήμερα αγοράζονται κάθε ημέρα περίπου 1.000 drones. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «τα drones είναι πλέον πολύ εύκολο για οποιονδήποτε με ένα κόστος των 100 έως 800 ευρώ, να επιτύχει, με οδηγίες μέσω Ιnternet, το πιο καίριο αιματηρό ή καταστροφικό πλήγμα με μια εκρηκτική ύλη από 2 έως 5 κιλά. Μια ποσότητα που αυξάνεται σε μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Ήδη ο ISIS έχει αναφερθεί σε επιθέσεις στον Πύργο του Αϊφελ, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον με drone έμφορτο με εκρηκτικά ή δηλητηριώδεις ουσίες. Επιπλέον υπηρεσίες ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία επισημαίνουν σε πρόσφατα απόρρητα έγγραφά τους τον κίνδυνο χρήσης drone σε επιθέσεις κατά κτιρίων αλλά κυρίως κατά ανθρώπινων στόχων.

Είναι ενδεικτική η κινητοποίηση της ισπανικής Αστυνομίας στον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη, όπου είχαν ενεργοποιήσει υπερσύγχρονο σύστημα anti drone για τον κίνδυνο επίθεσης στις εξέδρες με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πτήσεων drone πάνω από τράπεζες, μεγάλες εταιρείες κ.λπ. για την υφαρπαγή ηλεκτρονικών δεδομένων.

Στη χώρα μας έχουν υπάρξει διάφορες περιπτώσεις ύποπτων πτήσεων drone που τελικώς δεν συνδέθηκαν με την προεργασία κάποιων επιθέσεων. Η πρώτη μάλιστα εξ αυτών ήταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα όταν διαπιστώθηκε η πτήση drone κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Επικράτησε αναταραχή μέχρι έως ότου διαπιστωθεί ότι χειριστής του ήταν ένας… ανυποψίαστος νεαρός.

Στελέχη της ΕΛΑΣ (διαθέτει και η ίδια δύο μικρά ηλεκτροκίνητα drones, αλλά και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, τα οποία έχουν αγοραστεί το 2014 αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί) έχουν κατά καιρούς εκφράσει φόβους για επίθεση με drones ακόμη και από ακτιβιστές για λόγους εντυπώσεων.

Είναι ενδεικτικό έγγραφο που συντάχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όπου ανάμεσα στους φόβους που εξέφραζαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ για απρόοπτα στη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου (λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών) ήταν κι οι επιθέσεις με… μπογιές από drones!

Ένοπλες Δυνάμεις

Σημειώνεται ότι ακόμη πιο έντονο προβληματισμό έχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ύστερα από απόρρητη ενημέρωση τα τελευταία χρόνια ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει τουλάχιστον 100 drones από ισραηλινή εταιρεία που μπορούν να κτυπούν ελληνικούς στρατιωτικούς στόχους με βάση το σήμα του ραντάρ.

Σύστημα ανιχνευτών για drone έχει τοποθετηθεί σε ιδιωτικό νησί της χώρας, ενώ υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον κι από τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.