Φαρμακοποιοί vs… Φαρμακοποιών – Κρίσιμη απόφαση για τα ογκολογικά φάρμακα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Από το πρωί της Κυριακής οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προσέρχονται σε Γενική Συνέλευση. Αποφασίζουν για το εάν θα συναινέσουν τελικά με την πρόταση της κυβέρνησης, να χορηγούν από τα φαρμακεία τους στους ασθενείς 59 ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς αμοιβή, για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου.

Στη Γενική τους Συνέλευση οι Φαρμακοποιοί αναμένεται να κρατήσουν υψηλούς τόνους, καθώς διαφάνηκε από τις προηγούμενες μέρες ότι ο κλάδος διχάζεται ανάμεσα στο να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια να εφαρμοστεί η «επιστημονική αμοιβή» αφού «τρέξει» η εφαρμογή του μέτρου ή να διεκδικήσει την αμοιβή του από την αρχή της διανομής ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Στη δεύτερη περίπτωση, πάντως, το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην υποκύψει.

Γιατί διχάζονται οι Φαρμακοποιοί;

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, αλλά και τα μέλη των φαρμακοποιών που στηρίζουν τις θέσεις του, αναμένεται να κρατήσουν «σκληρή» στάση, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κ. Λουράντος, δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για συμφωνία στην κυβέρνηση χωρίς να αμείβονται για την συγκεκριμένη παροχή προς τους ασθενείς.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιος Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς εμφανίζεται διαλλακτικός, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί, θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης για το καλό των ασθενών να μην αμείβονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να διεκδικήσουν «επιστημονική αμοιβή» σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει εφαρμοστεί το μέτρο.

Προκειμένου να πείσει τα μέλη του ΠΦΣ να ψηφίσουν υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση, ο Απόστολος Βαλτάς, έχει στη φαρέτρα του ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του σχεδίου παροχής φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς και όχι στις ουρές των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας απέναντι στους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με  ανοιχτή επιστολή του ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και τους εκλέκτορες, τα βασικά σημεία, τα οποία θα περιλαμβάνονται και σε σχετική Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 59 συγκριμένα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα οριστούν με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
  • Στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή (όπως ζητήθηκε από την Κυβέρνηση), το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας.
  • Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.
  • Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

«Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, τον οποίο δεν απεμπολούμε, είναι η διάθεση όλων των φαρμάκων από τον φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο και η αποφυγή του κινδύνου διάθεσης των φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ασθενείς μέσω courier, παρακάμπτοντας το φαρμακείο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σκεπτικό του ο ΠΦΣ.