Ανοδικά προχώρησε η αγορά των HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

 

Η αγορά των Handies στην Ευρώπη παρουσίασε ύφεση, καθώς η ζήτηση μειώθηκε και η προσφερόμενη χωρητικότητα είχε αυξητικές τάσεις, ωστόσο οι ναύλοι διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Έτσι, τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας έκλειναν με $ 14-15Κ /ημέρα για ταξίδια προς τη Μεσόγειο, με $ 12-13Κ /ημέρα για Υπερατλαντικά ταξίδια και με $ 20-20,5Κ /ημέρα για ταξίδια προς την Άπω Ανατολή.

 

Η Μεσόγειος παρέμεινε ενεργή με αρκετή δραστηριότητα. Οι ναύλοι των μεσαίων πλοίων,  32-35K τόνους DWT, για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο έφτασαν στα $ 13-14Κ /ημέρα, προς την Ευρώπη στα $ 11-12Κ /ημέρα, προς τον Αμερικάνικο κόλπο στα $ 12,5-13,5Κ /ημέρα και προς την Άπω Ανατολή πάνω από $ 19Κ /ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικάνικος κόλπος συνέχισε δυναμικά, αν και δεν ήταν ανάλογος ο όγκος κλεισιμάτων. Επιπρόσθετα, η Β. Λατινική Αμερική παρείχε στήριξη με υψηλά επίπεδα ναύλων. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων για ταξίδια μέσα στον Κόλπο έφτασαν στα $ 16-17Κ /ημέρα και από τις βόρειες ακτές της Λατινικής Αμερικής προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 16-17Κ /ημέρα και την Ασία στα $ 19-20Κ /ημέρα.

Τέλος, η αγορά της ECSA φαίνεται ότι τονώθηκε με νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ τα «ανοιχτά» πλοία ήταν λιγοστά. Οι ναύλοι από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια ξεπέρασαν τα $ 19Κ/ημέρα (ΑPS bss) και την Ασία στα $ 19-20Κ /ημέρα.