Η Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ των 130 τραπεζών που υπέγραψαν τις παγκόσμιες Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τη δέσμευση να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, υπογράφοντας χθες  στη Ν. Υόρκη τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, μαζί με 130 άλλες τράπεζες συνολικού ενεργητικού USD 47 τρισ.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την παρουσία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και τη συμμετοχή 130 τραπεζών εκ των οποίων 45 εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους.

Η υπογραφή συνιστά δέσμευση για δράσεις και ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων των τραπεζών με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου ο οποίος μαζί με τους επικεφαλής άλλων τραπεζών από όλη την υφήλιο υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής.

Ο κ. Μεγάλου, εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα μαζί με άλλους 4 επικεφαλής τραπεζών, -ένας από κάθε ήπειρο- συμμετείχε επίσης σε συζήτηση για τις δυνατότητες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να αποτελέσει φορέα σημαντικών αλλαγών συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των έξι παγκόσμιων Αρχών, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, μέλη της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI) https://www.unepfi.org/banking/bankingprinciples/.

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής καθορίζουν και οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται να αναπτυχθεί η Αειφόρος Τραπεζική (Sustainable Banking) τα επόμενα χρόνια. Η υιοθέτησή τους αποτελεί μία αποφασιστική κίνηση προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εναρμόνιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Οι Αρχές δεσμεύουν τις τράπεζες να θέτουν ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύπτουν από τις δραστηριότητές τους στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

«Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής καθοδηγούν τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο στο πως να ανταποκριθεί, να ηγηθεί και να ωφεληθεί από μια οικονομία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Αρχές δημιουργούν από τη μία πλευρά την ανάγκη για λογοδοσία που γεννά την υπευθυνότητα και από την άλλη την φιλοδοξία που μπορεί να οδηγήσει σε δράση» δήλωσε ο ΓΓ των Η.Ε. κ. Αντόνιο Γκουτέρες στην τελετή υπογραφής των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής.

«Ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος αντιμετωπίζει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή αλλά και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά μπορεί και να ωφεληθεί από αυτό» δήλωσε η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) προσθέτοντας: «Όταν ένα οικονομικό σύστημα μετατοπίζει κεφάλαια από επενδύσεις που καταστρέφουν φυσικούς πόρους σε επενδύσεις που υποστηρίζουν λύσεις εναρμονισμένες με τη φύση, τότε μακροπρόθεσμα κερδίζουν όλοι».

Ο κ. Χ. Μεγάλου δήλωσε: «Όπως η Τράπεζα Πειραιώς διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των Αρχών και του πλαισίου εφαρμογής τους, έτσι και τώρα θα ηγηθεί στην πορεία υλοποίησής τους, θέτοντας στόχους που ενισχύουν τη θετική επίπτωση της Τράπεζας στο περιβάλλον και την κοινωνία, δημιουργώντας συνέργειες με τους πελάτες, τους επενδυτές, τους προμηθευτές της αλλά και με τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη, με την ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων της, με ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια και με δημοσιοποίηση της προόδου στην επίτευξη των στόχων αυτών».

Η Τράπεζα Πειραιώς με πολύχρονη εμπειρία στην ενσωμάτωση της αειφορίας στις δραστηριότητές της, συνεχίζει με ένα δυνατό όραμα, μια ισχυρή και δεσμευμένη διοίκηση και μαζί με τους εργαζομένους της, να προτείνει και να εφαρμόζει λύσεις για μια ισότιμη κοινωνία σε ένα βιώσιμο πλανήτη. Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.