Κατέρρευσε η Thomas Cook

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο παλαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο Thomas Cook κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες παραθεριστές ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία.

Η υποχρεωτική εκκαθάριση σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις παλαιότερες εταιρείες της Βρετανίας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1841 διοργανώνοντας τοπικές εκδρομές προτού επιβιώσει από δύο παγκόσμιους πολέμους και πρωτοστατήσει στα πακέτα διακοπών και τον μαζικό τουρισμό.

Η εταιρεία ελέγχει ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές επιχειρήσεις εξυπηρετώντας περισσότερους από 19 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε 16 χώρες. Αυτή τη στιγμή έχει αφήσει εκτεθειμένους 600.000 ανθρώπους στο εξωτερικό, αναγκάζοντας κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν σε μια τεράστια επιχείρηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος Peter Frankhauser εξέφρασε τη βαθιά του λύπη που η εταιρεία διακόπτει τη δραστηριότητά της αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης.

Η βρετανική πρωτοπόρος εταιρεία, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω του ανταγωνισμού από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζουν οι τουρίστες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, καλούνταν να βρει άλλα 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Το κανάλι Sky News μετέδιδε ότι η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο ζητά από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει. Οι πιστώτριες τράπεζες (RBS, Barclays και Lloyds) υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Η υπόθεση πάντως έχει και πολιτική χροιά, αφού η ίδια η τράπεζα RBS διασώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε περίπτωση χρεοκοπίας, μόνο στη Βρετανία απειλούνται άμεσα 9.000 εργαζόμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ